Szekszárdi szurdiktúra

A túra főbb részletei

Szekszárd központjából indulva az első emelkedőt leküzdve először a Kálvária kilátóhoz, másik nevén Szóló kilátóhoz érünk. Innét a Puskás Tivadar utcán leereszkedve érintjük a Kálvin teret, majd ér érintésével a Babits utcában elhaladunk a város híres szülöttének, Babits Mihálynak a szülőháza mellett. A Kőrösi Csoma Sándor és és a Zöldkert utcákat érintve feljutunk Bottyán-hegyre, majd onnan át Parásztára. A Csontos szurdikot érintve a Szalai völgyön felfelé haladva elérjük a Cserhát tetőt. Lefelé az egyik legszebb úton a Ferenc-völgyi és a Szücsény szurdikon keresztül eljutunk a Barlanglakásokhoz. Innét rövid tekeréssel elérjük a Remete kápolnát és a forrást, ahol megpihenhetünk. Balremetén felkaptatva visszajutunk a hegygerincre, ahol a csodálatos szőlők között tekerve elérjük a Bati kereszt kilátót. A kilátótól visszafelé Csötönyi völgyön leereszkedve, majd Gesztenyésen felfelé elérjük Gurovica tetőt és a Virághegyet. Tóthvölgyön és a Szőlőhegy utcán haladva érintjük a Bogár tanyát, majd Csatár érintésével visszajutunk a központba.

Látnivalók az útvonal mentén

Kálvária kilátó:Szekszárd jelképeiből hozta létre 1983-ban Kiss István a Szőlő-szobrot, ami a város felett magasodó  Bartina-hegyen állva kilátóként működik. A kilátóból csodálatos panoráma nyílik a városra.

Babits ház: Nyugat nemzedékének egyik legnagyobb költője, Babits Mihály szülőháza.

Cenci néni keresztje

Csontos szurdik: Nevét arról kapta, hogy egy avar-kori, nem ismert csata után ásott tömegsírt rejt . A szurdik falában ma is állati és emberi csontok fedezhetők fel.

Cserhát tető: A város legmagasabban fekvő területe, itt található a Geodéziai mérőtorony

Cserhát tetői kilátó

Barlanglakások: A Szücsény szurdikban megmaradt korábbi barlanglakások (más néven putrilakások, parti lakások), melyek felszámolást már 1927-ben megkezdték, de némelyikben még a 20. század végén is laktak.

Remete kápolna és Remete csurgó: Az 1739-es pestisjárvány idején fogadta meg Szekszárd népe, hogy a járvány elmúltával kápolnát alapít a Szent Szűz tiszteletére. Az 1757-ben elkészült kápolna mai is búcsújáróhely, melynek bejárat közelében található a Remete forrás, melynek mindig hűs, friss vize oltja túrázók szomjúságát.

Bati kereszt kilátó: A kilátó a Szekszárdi-dombság északi részének egyik legmagasabb pontján, egy 280 méter magas dombon áll. A fából készült, 20 méter kilátóból teljes körpanoráma tárul Szekszárd szőlőire, a gemenci erdőre, valamint a végtelen dél-dunántúli dombvidékekre, a Tolnai-hegyhát és a Dél-Mezőföld településeire. Jó időben látható a Mecsek teljes gerince, a Duna túlsó partján lévő települések is.

Bogár Tanya: A Sárközt bemutató néprajzi magángyűjtemény, amely a Szőlőhegy utcában az 1800-as évek elején épült két népi műemlék épületben található.

Istifán-gödre pincesor: Szekszárd mára egyetlen megmaradt egybefüggő pincesora látható itt.

Túraútvonal letöltése

Az útvonal rögzítése a Természetjáró alkalmazással történt.
A teljes túraútvonal és az alkalmazás letölthető az alábbi linkeken: